Energetikai osztályok

és hasznos tudnivalók

A minősítési osztályok

Jelenleg az itt megtekinthető minősítési skála van érvényben. A 12 osztályzatú rendszerben azért van két betűs jelölés, hogy ne lehessen összekeverni a korábban készült (2016 előtti, egy betűjelzéses) szakvéleményekkel.

Ezeket az energetikai osztályokat kaphatják az ingatlanok

Mi alapján kapja a minősítést az épület?

Az épület minősítése alapvetően két tényezőtől függ, az egyik, hogy mennyi hőt veszít a fűtési idényben, a másik, hogy ez a hőveszteség milyen módon és hatásfokkal van pótolva. Az épület lehűlő felületeinek kiterjedése és típusai (fal, födém, padló, ablak, ajtó, stb.) alapján egy számítógépes szoftver segítségével kalkulálható ki az éves fűtési fogyasztás. A rendelet kedvezőbben értékeli a megújuló energiaforrásokat (például napenergia, biomassza), a fosszilis energiahordozókat (szén, földgáz) pedig hátrányosabban minősíti. A jelenlegi szabályozás szerint BB vagy ennél jobb minősítést csak abban az esetben lehet kiadni, ha megújuló energiát is hasznosít az épület.

Hiteles tanúsítási felmérés

Kötelező helyszíni szemle

Kötelező helyszíni szemlét tartani, a jogszabály szerint e nélkül nem készíthető el az energetikai tanúsítvány. A felmérés megközelítőleg 30 perc, aminek keretében megvizsgáljuk a gépészeti berendezéseket (kazán, bojler, klíma, légtechnika) és az épületszerkezeteket (fal, födém, padló, nyílászárók). Az elkészítés általánosan 2 munkanap a felmérést követően, amit előre egyeztetünk Önnel.

Hőkamerás felmérés

A tanúsításhoz nem kapcsolódik hőkamerás felmérés. A termográfiát általánosan akkor alkalmazzuk, ha valamilyen épületszerkezeti meghibásodás eredetét próbáljuk felderíteni, pl. hőszigetelési probléma, beázás, páralecsapódás, hőhíd okozta penészedés, stb. A felmérést csak a téli hónapokban lehetséges elvégezni, mivel a kamera azokat a hőáramokat teszi láthatóvá, amelyek a felfűtött épületből eltávoznak. Ha hőkamerás mérést szeretne rendelni, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot, és tájékoztatjuk Önt a lehetőségekről!

Tanúsítás pályázathoz

Energetikai pályázatokhoz minden esetben kell energiatanúsítványt készíttetni a jelenlegi és a tervezett állapotról is. A pályázat kiértékelése során megnézik, hogy az adott korszerűsítő beruházás keretében mennyivel fog csökkenni az energiafogyasztás. Ennek számszerűsítése a tanúsító mérnök feladata. A pályázathoz kapcsolódó tanúsításra egyedi árajánlatot adunk Ügyfeleink részére az adott ingatlan és pályázat jellegétől függően. A lakosság számára jelentős források állnak rendelkezésre kazáncserére, fűtés-korszerűsítésre, nyílászáró cserére, hőszigetelésre és megújuló energiaforrások telepítésére is. Az Otthon Melege Program és az MFB kamatmentes hitelprogram keretében számtalan tanúsítást végeztünk az elmúlt évek során, várjuk minden leendő Ügyfeleink érdeklődését!

Új ház használatbavételének illusztrációja

Használatbavételi engedélyhez

Új épület használatbavételi tudomásulvételének bejelentéséhez kötelező energetikai tanúsítványt készíttetni. Általános esetben a használatbavételt engedélyező határozat megadását követően kell intézkednie a tulajdonosnak, 90 napos határidővel, de bizonyos esetekben már a kérelmezéshez kell csatolni a szakvéleményt. A számításokat a kiviteli tervek alapján készíti el a tanúsító mérnök.