A tanúsítás szabályozása

A 176/2008 Kormányrendelet teszi kötelezővé a tanúsítvány elkészítését eladáshoz és bérbeadáshoz. A rendelet alapján a tulajdonos feladata a szakvélemény elkészíttetése eladás és bérbe adás esetén. A szolgáltatás megrendelése előtt érdemes megtekinteni azokat az ingatlan típusokat és eseteket, amikor nem kell elvégeztetni a tanúsítást.

Hitelesítő azonosító szám (HET)

A Hiteles Energetikai Tanúsítvány (HET) sorszám a szakvélemény jobb felső sarkában olvasható. Ezt a számot az OÉNY generálja, miután a készítő szakértő beküldte az ingatan adatait a rendszerbe.

HET szám adásvételi szerződésben

Az ingatlan adásvételi szerződésében rögzíteni kell az energetikai tanúsítvány azonosító sorszámát, és a vevő nyilatkozatát, hogy a tanúsítványt átvette az eladótól. Ennek a fejezetnek a szövegezéséről az ügyvéd gondoskodik, a tulajdonos feladata mindössze annyi, hogy biztosítsa a tanúsítvány meglétét legkésőbb a szerződés megkötéséig.

Energetikai tanúsítványt csak mérnök készíthet

Energetikai tanúsítványt csak olyan mérnök állíthat ki, aki a Magyar Mérnöki Kamara vagy a Magyar Építész Kamara névjegyzékében szerepel, és a tanúsítói jogosultsági vizsgát teljesítette.  Akit részletesebben érdekelnek a munkavégzés személyi feltételei, annak a 244/2006. (XII. 5.) szakmagyakorlásról szóló kormányrendelet megfelelő paragrafusát érdemes megtekintenie. A számításokat minden szakembernek ugyanolyan módszerrel kell elkészítenie (7/2006 TNM rendelet szabályai szerint), így a szakvélemény független az elkészítő személyes véleményétől.

Tíz évig használható fel

A tanúsítványt tíz évig lehet használni a kiállítást követően. A szakvélemény érvényét veszti, ha az ingatlanban olyan átalakítást végeznek, amely befolyásolja az épületenergetikai jellemzőket. 2016-tól kezdve új jogszabályi előírások vonatkoznak a tanúsításra, a korábban készült szakvélemények jelenleg nem érvényesek, de díjmentesen aktualizálhatók az OÉNY rendszerében. Jelenleg dupla betűjelzésű minősítési rendszer van érvényben: AA++ a legmagasabb, és JJ a legalacsonyabb besorolás.

Mire van szükség a munkához?

Építészeti tervrajzokra nincs szükségünk, a felmérési díjakat beépítettük az árainkba. Ha rendelkezésre állnak az eredeti építész által készített tervdokumentumok, akkor azok jelentősen a segítségünkre lehetnek a munkában. Szükségünk lesz az ingatlan azonosító adataira (cím és helyrajzi szám) valamint a megrendelő nevére és lakcímére. Helyszíni szemlét kötelező tartanunk, ennél a tulajdonosnak vagy megbízottjának jelen kell lennie.