Energetikai osztályok

A minősítési osztályok

Jelenleg az itt megtekinthető minősítési skála van érvényben. A 12 osztályzatú rendszerben azért van két betűs jelölés, hogy ne lehessen összekeverni a korábban készült (egy betűjelzéses) szakvéleményekkel, ezek ugyanis már nem érvényesek.

A minősítés osztályzatai 2016 óta AA++ és JJ között.

Mi alapján kapja a minősítést az épület?

Az épület minősítése alapvetően két tényezőtől függ, az egyik, hogy mennyi hőt veszít a fűtési idényben, a másik, hogy ez a hőveszteség milyen módon és hatásfokkal van pótolva. Az épület lehűlő felületeinek kiterjedése és típusai (fal, födém, padló, ablak, ajtó, stb.) alapján egy számítógépes szoftver segítségével kalkulálható ki az éves fűtési fogyasztás. A rendelet kedvezőbben értékeli a megújuló energiaforrásokat (például napenergia, biomassza), a fosszilis energiahordozókat (szén, földgáz), pedig hátrányosabban minősíti. A jelenlegi szabályozás szerint BB, vagy ennél jobb minősítést csak abban az esetben lehet kiadni, ha megújuló energiát is hasznosítunk az épületben.

Hőkamerás felmérés

A tanúsításhoz nem kapcsolódik hőkamerás felmérés. A termográfiát általánosan akkor alkalmazzák, ha valamilyen épületszerkezeti meghibásodás eredetét próbáljuk felderíteni – pl. hőszigetelési probléma, beázás, páralecsapódás, hőhíd okozta penészedés, stb. A felmérést csak a téli hónapokban lehetséges elvégezni, mivel a kamera azokat a hőáramokat teszi láthatóvá, amelyek a felfűtött épületből eltávoznak. Ha hőkamerás mérést szeretne rendelni, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot, és tájékoztatjuk Önt a lehetőségekről!

Használatbavételi engedélyhez

Új épület használatbavételi tudomásulvételének bejelentéséhez kötelező energetikai tanúsítványt készíttetni. Általános esetben a használatbavételt engedélyező határozat megadását követően kell intézkednie a tulajdonosnak, 90 napos határidővel, de bizonyos esetekben már a kérelmezéshez kell csatolni a szakvéleményt. A számításokat a kiviteli tervek alapján készíti el a tanúsító mérnök.

Tanúsítás pályázathoz

Energetikai pályázatokhoz minden esetben kell tanúsítványt készíteni, a jelenlegi és a tervezett állapotról is. A pályázat kiértékelése során megnézik, hogy az adott korszerűsítő beruházás keretében mennyivel fog csökkenni az energiafogyasztás. Ennek számszerűsítése a tanúsító mérnök feladata. A pályázathoz kapcsolódó munkákra egyedi árajánlatot adunk ügyfeleinknek, az adott ingatlan és munka jellegétől függően. A lakosság számára jelentős források fognak rendelkezésre állni kazáncserére, fűtéskorszerűsítésre, nyílászárócserére és homlokzati hőszigetelésre is. Az Otthon Melege Program keretében számos tanúsítást végeztünk a közelmúltban, várjuk minden leendő ügyfelünk érdeklődését!

Kötelező helyszíni szemle

Kötelező helyszíni szemlét tartani, a jogszabály szerint e nélkül nem végezhető el a tanúsítás. A felmérés megközelítőleg 30 perc, aminek keretében megvizsgáljuk a gépészeti berendezéseket (kazán, bojler, klíma, légtechnika) és az épületszerkezeteket (fal, födém, padló, nyílászárók). Az elkészítés általánosan 2 munkanap a felmérést követően, amit előre egyeztetünk Önnel.